Ekonomi Bakanlığı'nın e-ticaret sitelerine üyelik desteğini iş birliği kuruluşları üzerinden verme kararının ardından ilk adımı Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) attı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile e-ticaret platformları AliBaba, Kompass ve Turkish Exporters üst düzey yöneticileri arasında imzalanan anlaşma kamuoyuna Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin önderliğinde bir basın toplantısıyla duyuruldu.
E-ticaret sitelerinin, ihracatçıların sadece yeni pazarlara ulaşmasını sağlamayacağını söyleyen Büyükekşi, “Bunun yanında hem mevcut ihracatçılarımızın ihracatında sıçrama göreceğiz. Hem de yeni firmalarımızı ihracat ailesine katacağız. Böylelikle sürekli ve kalıcı bir artış sağlanacak” dedi. Ekonomi Bakanlığının uzunca süredir firmalara e-ticaret sitelerine destek verdiğini hatırlatan Büyükekşi, “Ancak veriler e-ticaret bilincinin firmalarımızda henüz tam olarak yerleşemediğini ortaya koyuyor” dedi. Ekonomi Bakanlığının iş birliği kuruluşları üzerinden hareket etme kararının ardından TİM olarak çalışmalar yaptıklarını belirten Büyükekşi, “Uluslararası arenada kabul görmüş üç e-ticaret sitesiyle anlaşmalar yaptık” dedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “TİM'in bu girişiminin diğer iş birliği kuruluşlarına örnek teşkil etmesini umut ediyorum. Bakanlık olarak verdiğimiz destek iş birliği kuruluşlarımızın toplu üyelik projelerini sahiplenmesiyle çarpan etkisi yaratır” diyen Zeybekci, “Geleceğimiz noktada inşallah e-ticaret platformlarında tabiri caizse Türk işgali yaşanacak. Türk ihracatçısının küresel e-ticaret pazarına çıkarma yapmasına öncü olacağız.” sözleriyle ihracatçılara güç verdi.”
Bakanlıktan yapılan açıklamada, e-ticarete dair oluşturulan desteğin TİM, TOBB, İTKİB, AKİB. İMMİB, ATO, ASO ve İSO gibi işbirliği kuruluşlarının üyelerini bakanlık tarafından ön onay verilen e-ticaret platformlarına toplu üye yapmaları ve bu toplu üyelikten doğan maliyeti ödemeleri halinde yaptıkları ödemenin yüzde 80’inin hibe olarak söz konusu kuruluşa iade edilmesi sistemiyle çalıştığı kaydedilerek, "İş birliği kuruluşu, bu desteği kullanabilmesi için bünyesindeki en az 250 firmayı belirlediği e-ticaret platformuna üye yapmalıdır. Her bir işbirliği kuruluşu kendi seçeceği 5 tane e-ticaret platformuyla bu şekilde toplu üyelik yapabilir ve bu doğrultuda yaptığı harcamanın yüzde 80’ini hibe olarak alabilir."
Yeni destek mevzuatının 24 Kasım 2016 tarihinde yürürlüğe girdiği hatırlatılarak şöyle denildi:
"İşbirliği kuruluşları vasıtasıyla daha fazla firmanın destekten faydalanabilmesine olanak sağlanacak. Ayrıca yenilenen e-ticaret desteğiyle e-ticaret sitelerine üyelik giderleri daha önce sağlanan bireysel destekten daha fazla oranda, yüzde 80 oranında desteklenecek olup, üyelikler maliyet avantajı sağlaması amacıyla işbirliği kuruluşları vasıtasıyla toplu şekilde gerçekleştirilecektir. İşbirliği kuruluşu en az 250 firması için bakanlığın onayladığı bir e-ticaret sitesine üye olduğunda yaptığı harcamaya yüzde 80 oranında ve her bir şirket için işbirliği kuruluşlarına e-ticaret sitesi başına yıllık en fazla 2 bin ABD doları tutarında destek verilmektedir. Söz konusu destek ile hemen hemen tüm ihracatçılarımız dünyadaki e-ticaret ağına katılacaktır. Firmalarımızın e-ticaret sitelerine işbirliği kuruluşlarımız vasıtasıyla üye olmaları ile e-ticaret sitelerinin toplu üyeliklere sağlayabileceği avantajlı fiyat ve üyelik imkanlarına sahip olmaları hedeflenmektedir."